• Főoldal
• Feladatunk
• Közérdekű
közleményeink

• Programok
• Szabályzat
• Fényképeink
• Életmód
• Támogatók
• Újságcikk

SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI BETEGEK REHABILITÁCIÓS EGYESÜLETE
5000. Szolnok, Szapáry u. 19.Feladatunk:

Egyesületünk megalakulásakor - 1989 - kidolgozta azt a rehabilitációs, prevenciós programot, amely alapján a mai napig dolgozunk. Míg évekig csak az ambulans rehabilitáció működött 2 év óta az intézeti rehabilitáció szerves folytatásaként heti 3x60 perces foglalkozásokat /testedző/ tudunk tartani szakemberek vezetésével, orvos felügyelete mellett.
A program elemei:
I. kiválasztani azt a beteget, aki a lehető legkisebb kockázat vállalása mellett alkalmas az ambulans rendszeres és folyamatos fizikai tréningre. Ez szakorvosi vizsgálatok, alapján történik / anamnézis, fizikális vizsgálatok, EKG ECHO-card vizsgálat, ergometria/. Ennek alapján egyénre szabottan, rizikó statusának megfelelően tervezhető a testedzés a terhelés során elért maximális pulzusszám 70-80%-án vagy az életkor szerinti maximális pulzusszám 60-80%-án. Az aktivitási programok közül az aerob energiaigényű dinamikus gyakorlatok folytatása a célszerű / kocogás, futás, gimnasztika, labdajátékok / Az élvezetes fizikai gyakorlatokhoz összeállításával azt szeretnénk elérni, hogy mindenki számára, aki részt vesz a programban beépüljön életvitelébe és lételemévé váljon a rendszeres mozgás élete végéig, ezáltal javuljon általános egészségi állapota, csökkenjenek szívpanaszai, tökéletessé váljon közérzete.
Rendszeres és szükséges gyógyszerek szedése mellett a vérnyomás és a szívfrekvencia szoros ellenőrzése / tréning előtt, tréning közben/ ad lehetőséget a résztvevők kardiális állapotának ellenőrzésére és a terhelés intenzitásának beállítására.
Fizikai tréning várható pozitív hatását 1/4 - 1/2 évenkénti szakambulancián végzett ellenőrzésekkel mérjük fel.
1, csökken a testsúly
2, zsír és vércukor anyagcsere értékek javulnak
3, emelkedik az angina küszöb - javul a mindennapi általános terhelési kapacitás
4, csökken a szorongás, feszültség, nő a kreativitás a szellemi teljesítő képesség
5, kevesebb ismételt vagy új szívizom elhalás fordul elő
6, ritkábban van szükség koszorúér műtétre
7, össztársadalmi előnye pedig, hogy ritkábban kerül sor rokkanttá válásra, rövidebb a táppénzen eltöltött idő, javul a munkába való visszatérés igénye és lehetősége.

A fizikai tréning a secunder prevencio fontos része, de ezen kívül a másodlagos megelőzés alap programja a rizikótényezők elleni harc, megpróbálni leszoktatni betegeinket a kóros, káros szenvedélyekről /dohányzás, túlzott mértékű coffein- és alkoholfogyasztás, egészségtelen táplálkozás/. Felvilágosítani betegeinket az érbetegségük kialakulásának természetéről a gyógyszeres kezelés fontosságáról, társbetegségek kezeléséről, panaszaik időbeni jelzéséről és az esetleges szükségessé váló műtéti /koszorúér műtét/ beavatkozás elfogadásának fontosságáról. A másodlagos prevenció fontos része még a hangulatjavító egyesületi rendezvények, kirándulások megszervezése. Fenti programot előadások tartásával, egyéni elbeszélgetések folytatásával, étel bemutatók szervezésével valósítjuk meg.
A primer /elsődleges/ prevencio a betegség kialakulását célozza elkerülni. Ma Magyarországon a szív és érrendszeri megbetegedés és az emiatti halálozás az első helyen áll, világ rangsorban pedig a 7. helyen. Az 1990-'92-es felméréshez képest helyzetünk nem változott érdemben, talán az elhalálozás csökkent valamelyest. Változás az elsődleges megelőző munkától várható. Attól a következetes folyamatos munkától, amely a rizikófaktorok /hajlamosító tényezők/ jelentőségére irányítja a figyelmet és tudatosítja a betegség csökkentésére irányuló törekvés fontosságát.
E program sok szervezést, a lakosság érdeklődésének felkeltését, aktív részvételét igényli. Civil szervezeteknél, iskolákban, fórumokon előadások tartásával, szűrő programok / vérzsír, vércukor, vérnyomás/ végzésével, egészséges táplálkozást reprezentáló étel bemutatatók tartásával, diétás tanácsadással valósítható meg. Különösen fontos munka ez a fiatal korú lakosság körében, hiszen az érbetegség kialakulásához évtizedek kellenek, kezdődhet már fiatal életkorban is, ha a rizikótényezők halmozottan fordulnak elő.
Egyesületünk tehát rehabilitál és harcol az érbetegség kialakulása vagy a már kialakult betegségek további romlása ellen - céljaink megvalósítása érdekében.
Mindenki számára, akinek hasznára válhat és betegsége lehetővé teszi, elérhetővé kívánja tenni.